fredag 29 maj 2015

Mycket nytt hos oss!

Att handla från de stora teknikkedjorna är spännande då priserna ändras från vecka till vecka. Jag hann inte mer än hem med min nya dator innan min mans kompis sade 
– Håll koll på annonsutskicken. Sist jag köpte en dator fick jag gå tillbaka två gånger för att få mellanskillnaden tillbaka när de sänkt priset, inom två veckor!

Mycket riktigt, bara några dagar senare kom ett annonsblad i brevlådan och vad fanns där om inte en dator misstänkt lik min egen...men 1550 kr lägre pris? Alltså, ingen skillnad på några fjuttiga hundralappar utan långt över tusenlappen. Jag jämförde modell- och produktnumret på min dator och den i annonsbladet och upptäckte att det endast var en liten bokstav som skilde dem åt. Det är då man lägger sig till med brottsutredarminen och bestämmer sig för att lösa fallet. De ser exakt likadana ut men den ena heter typ MFGH59978jfbp39hf medan den andra heter MFGH59978jfbp39hg. Då undrar man vad det är man betalat för som ingick i det där "hf" på slutet? Eller vad man inte får när man väljer en "hg"? Alternativt om det helt enkelt är exakt samma produkt men att de ändrar beteckningen för att sådana prismedvetna snålrävar som jag inte ska komma dit och vifta med kvittot och tigga mellanskillnaden tillbaka?

Jag råkar tycka att det här med att vara en besvärlig kund är lite pinsamt så jag bestämde mig för att göra det enda rätta: skicka dit min man! Naturligtvis sade jag inte till honom att anledningen var att jag inte vill framstå som pinsam utan jag lindade in det snyggt i smicker och sade att han är mer kunnig än jag själv när det gäller skillnaden mellan olika datorer. Hehe. Det visade sig att det var exakt samma modell och i kundtjänst kunde de inte svara på varför en bokstav skilde sig åt i annonsbladet men inte på nätet. Så det var inga problem att få mellanskillnaden tillbaka. Jag antar att jag kommer att behöva bevaka priserna nu i en månad framöver...

Det var väldigt roligt att läsa om er hemelektronik i kommentarsfältet och få ta del av era åsikter i frågan. Det blir dyrt om man vill hänga med i den tekniska utvecklingen och ha de senaste prylarna och det är knappast förenligt med ett hårdsparande. En del av er hade äldre mobiler som jag roade mig att bildgoogla och det var riktigt underhållande.

Något annat som glädjer en sparsjäl är att vi har fått finfina möbler av grannen! Rena julafton! Och japp, helt gratis. Hon vill ha ett par påsar bullar men det är allt. Grannen, hon-som-också-är-en-kompis, har fått renoveringsdille så det målas och görs om ordentligt och jag blir inkallad som smakråd med jämna mellanrum. Nu råkade hon få ett skrivbord över och lustigt nog är det inte alls många veckor sedan min yngsta son började prata om att han vill göra om i sitt rum och att han skulle vilja ha ett skrivbord. Det här skrivbordet som grannen ville göra sig av med är nästan nytt och väldigt snyggt och stilrent. Dessutom har det en lång bordsskiva så att man lätt kan sitta två personer bredvid varandra. Passar perfekt till minstingen som gärna vill ha två sittplatser när han ska spela med någon kompis! När vi hade kånkat över bordet och ställt det på plats frågade grannen minstingen om han ville ha en kontorsstol också. Det visade sig vara en otroligt skön stol i svart läder med tjock stoppning, bra svikt i ryggstödet och hjul. "Den perfekta gamingfåtöljen" enligt sonen. Han är överlycklig och tycker att det känns som om han fått ett helt nytt rum. 

Att grejerna är begagnade bekommer honom inte det minsta. Dels är de i nyskick, men framför allt har de tillhört grannens äldre superhäftiga tonårsgrabbar som mina barn ser upp till. Min tonårsson har ärvt en del snygga t-shirts av en av de här grabbarna och just de tröjorna är nu favoriterna och används flitit av min son. Jag kan känna igen mig i det. När jag gick i sjätte klass så fick jag ärva ett par påsar kläder av en ett-två år äldre tjej, dotter till mina föräldrars vänner. Hon var en av de coolaste människor jag kände och jag såg upp till henne något enormt. Jag var så stolt och mallig över dessa kläder och kände mig så cool när jag hade dem på mig. Det var häftigare än om jag hade fått något nytt. Så det beror kanske lite på vem man ärver av. 


måndag 25 maj 2015

Dyrt att köpa billigt

Säg den glädje som varar. 
I torsdags sålde jag en av mina fonder och dansade en liten pengadans av glädje i vardagsrummet över vinsten. 
I fredags sprack skärmen på min bärbara dator. 
Vad är oddsen för det? Ungefär ett dygn hann jag vara glad och känna mig pyttelite rikare. Är det lagen om alltings jävlighet eller vad är det frågan om?

Förra sommaren köpte jag datorn. Det köpet kan man läsa om här. Eftersom jag var mitt inne i ett köpstoppsår valde jag att köpa en billig men snygg budgetmodell. Min man var inte alls nöjd med mitt val av dator men jag valde att slå dövörat till. Den funkade riktigt bra trots att den känts lite plastig men nu har vi det svart på vitt: att köpa billigt är att köpa dyrt. Att man aldrig lär sig?! Jag misstänker att det fanns en osynlig spricka från början eftersom den inte åkt i golvet eller råkat ut för någon ovarsam hantering. Och jag känner på mig att om jag bara hade satsat på kvalitet från början, istället för att vara dumsnål, så hade det här aldrig hänt. Tveksamt om det går på garantin eller om hushållets drulleförsäkring hjälper. När jag köpte datorn kostade den 2990 kr och jag antar att byte av skärm kostar en del om man ska betala reparationen ur egen ficka. 

Ni som varit med ett tag vet att jag inte gärna byter teknikprylar om jag inte måste. Bortsett från tonåringens skoldator så hade vi två bärbara datorer i familjen. Min gamla som nästan lagt av och den nyare, nu med sprucken skärm. Så, i lördags bestämde vi oss för att det inte är hållbart längre. Männen i familjen gick till teknikvaruhuset utan mig, för att reka. Detta för att förhindra mig att köpa någon - citat - "billig och plastig skit". När de hade undersökt utbudet av bärbara datorer så hämtade de mig och pekade på två olika som de ansåg att jag borde välja mellan. Snabba beslut är min paradgren så jag nickade och höll med. Framför allt kan de inte klandra mig om den nya datorn spricker, exploderar eller går sönder på något annat märkligt sätt. Så, vi köpte inte bara en utan två nya datorer. Nu skrotar vi gamlingen och oavsett vad som händer med den trasiga skärmen så har vi alltså utökat teknikutbudet. Bra grejer som åt upp hela fondvinsten och mer därtill. Men det får vara så. 

Funderingar som detta väcker är hur extremsnålarna gör? 
Går aldrig något sönder för dem? Från vilket år är deras mobiler, datorer och hemelektronik? Det är faktiskt intressant att veta. Det kan inte bara vara för mig saker går sönder. Jag kan inte låta bli att fundera över vad Miljonär innan 30 har för mobil. Troligtvis en viktelefon från tidigt 2000-tal.

Apropå mobiltelefoner så håller jag envist fast vid min gamla iPhone 4s och är ganska ensam om det i min bekantskapskrets men det bekommer mig inte det minsta. Dessvärre börjar den krångla och hoppar ur program men jag hoppas att den orkar hänga med ett litet tag till. 

torsdag 21 maj 2015

Mitt första fondsälj

Som rubriken lyder: idag har jag för första gången sålt en fond.
Det kan tyckas märkligt att jag aldrig gjort det tidigare men min strategi har varit att köpa köpa köpa. Sedan glömmer jag att man kan sälja också. Jag är som en liten hamster med proppfulla kinder när det kommer till sparande men idag så lossnade det en aning och jag tryckte på sälj utan större betänketid. Kanske går jag helt crazy och säljer något mer, kanske inte. Vi får se.

Fonden hade gått upp 43,9% och jag kände att jag behövde muntra upp mig genom att kamma hem en liten vinst. Det är inga jättesummor det handlar om men fonden hade ändå ett värde av cirka 50 000 kronor. Jag vet att jag kommer att få skatta på vinsten men det får man ju bara hacka i sig. Jag kommer givetvis att återinvestera pengarna. Det finns ju som bekant två sätt att förbättra ekonomin på: öka inkomsterna och minska utgifterna. 

I nuläget har jag svårt att öka inkomsterna. Jag jobbar redan övertid varje vecka och nu har vi en lugn period och då är det inte mycket pengar som rullar in. Alltså återstår det att skära ner på utgifterna och där finns det inte heller mycket kvar att jobba med. Det är då man roar sig med lite fondförsäljning. 

Det var dagens lilla glada nyhet! 

Dessutom var jag ledig idag på grund av ett litet byte i schemat och ägnade en del tid åt ett storkok lasagne. Köttfärsen, tomattetrorna och till och med lasagneplattorna var extraprisvaror. Härligt! Man ler ju sitt allra största sparflin.

söndag 17 maj 2015

Fast i bostadsfällan

Att flytta är något vi pratar mycket om här hemma.
Eller, om jag ska vara helt ärlig är familjen uppdelad i två läger: för och emot. Minstingen och jag är för medan min man och tonåringen är emot. Tonåringen skulle jag lätt kunna få över på min sida genom att - i smyg - lova honom t ex ett eget playstation i hans nya rum. Naturligtvis skulle jag aldrig använda mig av sådana fulknep och jag tog upp det som exempel bara för att förtydliga att tonåringars röster inte borde räknas eftersom de helt enkelt inte är tillförlitliga. Alltså är vi tre mot en, men min man är envis som synden.

Vilka är anledningarna till att jag vill flytta?
Det finns egentligen två anledningar. Den ena är kommunens byggplaner för den lilla skogsdungen bakom huset. Alla boende protesterar mot dessa byggplaner men vi vet ju hur det är, det är kommunen som i slutändan bestämmer över marken. Och jag är helt osugen på att bo i en bullrig och dammig byggarbetsplats under flera års tid. 
Det andra skälet är längtan efter förändring. Jag har helt enkelt bott för länge på samma ställe och då kommer längtan efter något nytt. 

Min man hade bara bott på två ställen i hela sitt liv innan vi flyttade hit så sådant som förnyelselängtan är rena kinesiskan för honom. Däremot kan han verkligen inte se sig själv bo kvar här om de ska gräva upp hela området, skövla skog och bygga. Han kan tänka sig en flytt - förutsatt att skogsskövlingen och bygget blir av. 

Området är hotat men ingenting är klubbat än så jag vet i nuläget inte om jag pratar om en en nöjesflytt eller en måsteflytt. 
Det största problemet med en flytt är kostnaden. Det är dyrt att flytta. Själva flytten kostar givetvis pengar, särskilt om man inte hinner eller orkar göra allting själv, men det som oroar mig mest är priserna på bostadsmarknaden. Priserna har fortsatt att stiga kraftigt och här omkring är det ont om objekt att köpa så det blir galna budgivningar. Senast idag hörde jag om några som sålde sin trea, med enligt mig ganska halvkasst läge, för 4 Mkr. Är det vettigt för en medioker lägenhet med tre rum och kök? Nej, det är helt hysteriskt.

Jag kan inte tänka mig att flytta till något som blir dyrare så vi är oerhört begränsade.
Idag är vi nere på under 50% belåningsgrad och jag sätter månadsvis undan 5000 kr helt i linje med mitt amorteringslöfte för 2015. Då blir man lagom glad när man upptäcker att enkla fyror med sämre läge drar iväg två miljoner kronor mer än vad man överhuvudtaget kan tänka sig att betala. Vad ett trevligt litet radhus går loss på ska vi bara inte tala om. 

Med andra ord känns det som att vi är i ett låst läge på bostadsmarknaden. Det är dessutom ett högre pris för nyproduktioner samtidigt som priserna på 60-talsbyggnader inte har ökat i samma takt så utjämningen är alltså inte tillräcklig för oss med en bostadsrätt i en äldre fastighet. 

Jag är väl medveten om att flyttdrömmarna inte är förenliga med spareriet men vad fasiken, man är ju inte mer än människa. Och när till och med Mr Money Mustache flyttade nyligen...



måndag 11 maj 2015

Det här med snabba cash

Häromdagen skrev jag ett långt blogginlägg som jag sedan raderade. Igår gjorde jag ett nytt försök - skrev och raderade. Jag visste vad jag ville berätta men hur jag än formulerade det så blev det fel. Framför allt innehöll det en rad avslöjanden som jag kände gick utanför gränsen för min anonyma blogg och jag vill helst undvika att dra åt mig fel personers intresse. Nu gör jag ett nytt, sista försök, och hoppas att andemeningen når fram även utan att jag behöver lämna ut några känsliga detaljer.

Snabba och långsamma pengar påverkar ekonomin på olika sätt. Snabba pengar i den bemärkelse att man får pengar på kort tid, oftast utan större ansträngning. Inte sällan oärligt förtjänade (i alla fall om man frågar Skattemyndigheten). Långsamma pengar är alltså motsatsen - ärligt förtjänade pengar. Ersättningen står ofta i proportion till arbetsinsatsen eller prestationen. Det är väl lite så jag har det. Jag jobbar och sparar. Det går långsamt framåt men så är det också långsamma pengar som kommer in.

Snabba pengar går allt som oftast till överdådig konsumtion. Ibland kanske det inte finns så många alternativ eftersom skurkarna vill undvika misstankar om penningtvätt. Men jag tror ändå inte att någon skaffar kriminella pengar för att sedan göra en amorteringsplan och öppna ett långsiktigt fondsparande inför framtiden. Det handlar enbart om att det är snabba pengar och då är det snabbt in och snabbt ut som gäller. 

Vidare finns det halvskurkiga pengar. Någon som jag känner fick för ett tag sedan ett nytt jobb som märkligt nog verkade ligga ett snäpp över personens kompetensnivå. Redan där ringde den första varningsklockan. Det här jobbet erbjöds via kontakter och gällde ett företag som såg ut att roa sig med väldigt mycket pengar ut trots att ingen utomstående riktigt kunde begripa hur pengarna kommer in. Jag tyckte att lönen lät hög för den tjänsten men vem är jag att ifrågasätta? Men det stannade inte där, det rullade på med generösa förmåner och de har milt uttryckt högt i tak när det kommer till exklusiva gåvor. Jag och en gemensam kompis pratade en del om det här och var helt överens om att något verkar fishy, helt klart. Många reagerade men ingen verkade säga något. Ni vet hur det är, de som ifrågasätter riskerar att ses som avundsjuka och missunnsamma. Det var uppenbart att pengarna var snabba - och satt löst. Känslan av att någon lever över sina tillgångar och denna någon är företagsägaren. Vår bekanta åkte med på ett hörn. 

Månaderna gick och för ett par dagar sedan satte jag morgonkaffet i halsen när jag läste näringslivsdelen. Företaget är under utredning och det finns misstankar om brott. Jag blev förvånad men ändå inte eftersom jag känt det på mig hela tiden. Det företaget är misstänkt för och det som jag reagerat på är två helt olika saker men bottnar i samma glada pengafest. Jag roade mig med att googla runt lite och ser man på, bakom företaget hittar man några riktiga skummisar som varit i blåsväder upprepade gånger. Jag fattar inte ens hur det är möjligt, att ingen reagerat tidigare? 

Frågorna är många och spekulationerna likaså. Kände vår bekant till det här men valde att strunta i det då pengarna blev för frestande? Hur hade jag själv gjort? Hade jag låtit mig ryckas med och struntat i varningsklockorna eller hade jag avstått? Rent spontant tror jag att jag inte hade vågat bli inblandad i någon ljuskygg verksamhet. Jag är en ganska harig person som är mån om att saker och ting ska gå rätt till. 

Jag önskar att jag kunde skriva ut alla snaskiga detaljer men vågar inte göra det då jag vet att min bekant har som uppgift att bevaka allt som skrivs på nätet om företaget och jag vill inte att denne råkar hitta hit genom en enkel sökning. Utåt sett verkar människor i företaget, trots alla skriverier, totalt oberörda och det är business as usual. Personen vi känner lyxar till det lite extra som vanligt på Facebook och ingen oro märks bland de inblandade. Men snart kanske pengafesten får ett abrupt slut? Jag följer detta med spänning. 







onsdag 6 maj 2015

Maten under Snålmånaden

Jag fick en fråga om matsedeln under snålmånaden. I fjol var jag ambitiös och lade upp veckomenyn men i år blev det inte av. Det tänker jag kompensera nu genom att bjuda på ett inlägg om snålmånadens middagar. Jag kommer naturligtvis inte ihåg vilken dag vi åt vad och jag minns naturligtvis inte alla rätter men på det stora hela. Jag har fortfarande kvar alla kvitton så att jag kan se vad vi handlade. 

Sammanfattningsvis åt vi mindre korvmat i år än under förra snålmånaden. Vi passade på när surdegskorvbröden var på extrapris för 10 kr paketet istället för 19,90 kr samtidigt som kryddkorvar (vi köpte Chorizo) kostade 20 kr paketet istället för 25,90 kr. Det blev en trevlig valborgslunch. Förutom när vi lagade pulled pork på fläskkarré i början av april så hade vi ingen annan "kött på bit" utan nöjde oss med kyckling, köttfärs, falukorv, något paket blodpudding och bacon. Allt köpt på extrapris och mycket hade vi bunkrat i frysen redan innan. Vi köper aldrig kyckling, lax, falukorv eller liknande till ordinarie pris utan passar på när det är billigt. På så sätt finns det alltid hemma.

Vi har en hel del prisvärda budgetmiddagar som vi brukar köra och en vecka såg ut ungefär så här:

Måndag: Rester från helgen. 
Tisdag: Kyckling med ris 
Onsdag: Morotssoppa eller broccolisoppa (mixad slät soppa som serveras med smörgås)
Torsdag: Pannkaka
Fredag: Spagetti med köttfärssås
Lördag: Hemlagad pizza (alla fick göra sin egen pizza, det användes en del rester, t ex köttfärs).
Söndag: Pasta Carbonara

Veckan efter såg ut ungefär så här:

Måndag: Blodpudding
Tisdag: Strimlade kycklingfileer i gräddsås med pasta 
Onsdag: Korv Stroganoff med ris
Torsdag: Morotssoppa eller broccoli/blomkålssoppa
Fredag: Pastagratäng 
Lördag: Lax tillagad i ugnen med pressad potatis
Söndag: Tacos

Varierade grönsaker serveras till alla måltider och vi äter frukt varje dag. 

Mina bästa tips för lägre matkostnader: 

  • Låt extrapriser/erbjudanden styra matsedeln. Köp aldrig kött eller fisk till ordinarie pris. Köp frukter och grönsaker efter pris. Är det inte ett specialerbjudande - köp det inte.
  • Peta in t ex en soppdag och en pannkaksdag i veckomatsedeln så att man kört billigaste budgetmaten åtminstone två av veckans dagar. 
  • Utmana dig själv och använd fantasin. Jag är t ex grym på gratänger (inte för att det är särskilt svårt, vad som helst funkar kanon tillsammans med pennepasta och lite riven ost). En bra utmaning är att försöka få ihop så många måltider som möjligt på det som redan finns hemma utan att behöva gå till mataffären för att kompletteringshandla en enda grej. Varenda gång visar det sig att man hade mer hemma än vad man trodde och att det fungerar lika bra även utan någon enstaka ingrediens som saknades.
Maten vi äter skiljer sig nog inte så mycket från vad andra barnfamiljer äter. Skillnaden är att vi köpt nästan alla ingredienser till nedsatt pris och skippar allt onödigt som gör att kostnaderna drar iväg. Vi fyller inte längre varuvagnen med dyra ordinarie pris-varor bara för att de är goda, särskilt inte under snålmånaden. Naturligtvis är vi inte fanatiska, blir vi oerhört sugna på Brieost så köper vi Brieost men vi väljer våra undantag med omsorg och följer inte varje impuls som vi får.


lördag 2 maj 2015

Summering 2015 års snålmånad

Jaha, då var det slut på det roliga. Snålmånaden är över och vi är redan i maj månad. Förhoppningsvis lärde jag mig något av det här i år också och trimmade sparmusklerna ytterligare. En snabb återblick på fjolårets snålmånad visar nämligen en sammanlagd matkostnad på 3446 kr medan årets snålmånad har ett något bättre resultat: 2976 kr. Detta trots att sista veckan drog iväg rejält, så urplockat var det i kyl och frys. 

Maten för den sista veckan landade på 922 kr och under övrigt hamnade mina grejer för tjockis-övervakning: våg 129 kr + måttband 47 kr. 

Jag är nöjd med min snålmånad. Jag gillar hur man skärper sig lite extra och tänker ett varv till. Vi har ätit bra mat, mycket frukt och grönt dagligen och enbart husmanskost tillagad från grunden. Det bevisar att det går även om det krävs ett visst mått av anstränging och örnkoll på veckans erbjudanden. Jag har konsekvent köpt billigaste frukten och grönsakerna. Än en gång slås jag av vilken skillnad det är mot Konsumentverkets beräkningar på 6870 kr (källa: Konsumentverket, kostnadsberäkningar)
Även om man bortser från det faktum att man naturligtvis drar ner lite extra på vissa livsmedel under en snålmånad så är det ändå en anmärkningsvärd skillnad.

Här kommer en summering, april:

Mat: 2976 kr
Hygien: 374 kr (350 kr klippning barn + 24 kr tvål)
Nöjen: 0 kr
Kläder/utseende: 299 kr (kläder till sonen, 25% rabatt på ett helt köp). 
Transport: 100 kr
Inredning: 0 kr
Övrigt: 700 kr (kassaböcker, hundmat, present, våg och måttband)

Slutligen, det här med presenter diskuteras alldeles för lite i sparbloggar. Om man har ett socialt liv så är det ofrånkomligt att utgiftsposten dyker upp. Att ge bort hemkokt marmelad i all ära men nu i maj är vi bjudna både på bebiskalas och studentfirande och i de sammanhangen känns hemkokta alternativ inte riktigt Magdalena Ribbing-godkända. Och det är ju en viss skillnad i att vara snål mot sig själv och snål mot andra...